Europaleții traversează în mod sigur frontierele din întreaga lume. Conform European Pallet Association, în prezent, aproximativ 450 – 500 de milioane de europaleți sunt în circulație.
Iată top 5 motive pentru care ar trebui să iei în considerare folosirea europaletul:
Rezistență
Utilizat în principal în transportul de mărfuri, robustețea europaletului îi permite să reziste la sarcini de până la 1.500 kg cu marfă dinamică și până la 5.000 kg cu marfă statică. Rezistent, permite distribuția și transportul în siguranță pentru majoritatea produselor.

Standardizare
Tratat pentru export, conform cu standardul ISPM15, utilizarea unui europalet de 1200×800 mm pentru transportul de mărfuri în afara Uniunii Europene este recomandată în special pentru sarcini grele. Datorită acestui tratament, europaleții sunt compatibili și cu sectoarele din industria alimentară și farmaceutică. Nou sau folosit, europaletul va avea același număr de scânduri pe plan superior și aceeași capacitate de încărcare. Un europalet poate fi recunoscut după următoarele caracteristici:
- 78 de cuie standard
- 5 scânduri
- 4 intrări
- Dimensiuni 1200×800 mm
- Logo (ex: EPAL/ RO/ VR/ MAV/ OBB/ CFR/ GB/ DB/ BV/ PKP)

Depozitare și organizare
Atunci când se organizează un transport, vorbim despre „paleți la sol”, reprezentând imaginile din podea, motiv pentru care standardizarea europaleților a făcut posibilă standardizarea dimensiunilor interne ale camioanelor. Organizarea și manevrarea europaleților este ușoară și sigură. Datorită celor 4 intrări, stivuitoarele și transpaletele pot manipula euroapaletul fără nicio dificultate.

Reciclare, recirculare
Deoarece lemnul este reciclabil, la fel sunt și paleții. Reparând și refolosind paleții, se contribuie la combaterea defrișărilor prin reducerea numărului de copaci tăiați. Europaleții sunt produși aproape complet din materie primă regenerabilă, lemnul.
Tipurile de lemn aprobate includ:
- Conifere (brad, pin, molid)
- Rășinoase (arin, mesteacăn)
- Foioase (frasin, salcâm, stejar, arțar, sicomor, castan european)
Știai că fiecare europalet recilat, poate reduce amprenta de carbon cu aproape 30 kg?

Versatilitate
Europaletul este, fără îndoială, cel mai faimos palet din lume și cel mai utilizat în transportul fluxului de mărfuri. Este robust și fiabil în ceea ce privește capacitatea sa de încărcare.
Știai că?
Absența unui logo de omologare indică un palet contrafăcut, care poate provoca daune produsului transportat sau manipulat de acesta. Transportul produselor pe un palet neautentic poate duce la refuzul produselor de către clienți sau uneori la sancțiuni grave din partea autorităților.
Surse:
www.icontainers.com