Ce este un europalet ?

Avantajul paletului de lemn este rezistența și durabilitatea mare. Poate rezista unei sarcini grele, poate fi reparat/recondiționat de companii specializate, permițând astfel reducerea deșeurilor.

Există diferite tipuri de paleți din lemn: europaleți, paleți atipici, non-euro, CP pentru industria chimică.

Europaletul este cel mai renumit și utilizat palet din lemn din Europa. De peste 50 de ani, europaletul s-a bucurat de un succes incomparabil.

Este adecvat pentru depozitarea și transportul încărcăturilor voluminoase. Fabricat din scânduri groase și rezistente din lemn, europaletul poate fi utilizat pentru proiectarea mobilierului de interior sau de grădină, măsuțele de cafea, canapele și bănci.

Europaletul este standardizat, ceea ce înseamnă că toate caracteristicile sale vor fi identice indiferent de locul de cumpărare sau de starea paletului (nou sau folosit). 

Cum se  recunoaște un europalet?

 • Dimensiune standard: lungime 800 mm, lățime 1.200 mm, înălțime 144 mm
 • Greutatea unui europalet este de 25 de kg
 • 5 scânduri dispuse paralel
 • Dispunde de 78 de cutie
 • Capacitate de încărcare dinamică de până la 1.500 kg
 • Sarcină suplimentară maximă: 4.000 kg la stivuire
 • Doar companiile autorizate pot să producă, să marcheze și să repare europaleții 
 • Fabricarea europaletului va avea loc conform standardelor Codului UIC 435-2 și reparațiilor urmând standardele Codului UIC 435-4
 • Europaletul trebuie să conțină marcajele EPAL, EUR sau DB. 
 • Toți paleții din lemn trebuie să fie marcați cu standardele ISPM NO-5
 • Pe suprafețele frontale ale tacului (piciorului) trebuie regăsite următoarele ștanțe: pe tacul din dreapta semnul EUR, pe tacul din mijloc numărul de identificare al producătorului, pe tacul din stânga logoul producătorului
 • Logo (ex: EPAL/ RO/ VR/ MAV/ OBB/ CFR/ GB/ DB/ BV/ PKP)  

Marcajele unui europalet:

1 și 2: Marcaje de marcă (ex.EPAL)
3: Marcaje marca IPPC în conformitate cu normele naționale de protecție a plantelor 
4: Codul țării
5: Numărul de înregistrare al autorității responsabile pentru protecția plantelor
6: Metoda de tratament (tratament termic)
7: Capse de control (ex.EPAL- obligatoriu)
8: Cuie reparatoare (prezentă numai dacă paletul este un palet reparat)
9: Număr de licență – An – Lună

europaleti

Peste 600 de milioane de europaleți sunt în circulație și constituie baza celui mai mare sistem de schimb pe care l-a văzut vreodată lumea între utilizatorii din lanțul de aprovizionare.

Datorită transportului global, un singur palet netratat ar putea provoca daune considerabile: dăunătorii găsiți în lemnul importat pot pune în pericol populația copacilor dintr-o țară și pot amenința un întreg ecosistem. Din acest motiv, Convenția Internațională pentru Protecția Plantelor (IPPC), inițiată de Organizația pentru Alimentație și Agricultură (FAO) a Organizației Națiunilor Unite (ONU) a adoptat Standardul internațional pentru măsuri fitosanitare nr. 15 (ISPM 15).

Ce este standardul ISPM 15?

ISPM 15 pune bazele armonizării măsurilor fitosanitare internaționale prin specificarea tratamentelor permise pentru exterminarea organismelor dăunătoare pădurilor. Conform Regulamentelor tehnice, din 2010, toate operațiunile de producție și reparație cu licență EPAL sunt obligate să respecte standardul ISPM15 pentru paleți. Tratamentul ISPM 15 aplicat pe paleți este natural și ecologic; nu folosește substanțe chimice. Acest tratament termic (HT) implică plasarea paleților într-o incintă de tratament (cuptor) în care lemnul este încălzit. Temperatura miezului lemnului trebuie să atingă cel puțin 56 ° C timp de cel puțin 30 de minute. Acest lucru elimină toate organismele dăunătoare susceptibile de a ataca plantele în picioare. Conformitatea cu standardul ISPM15 este demonstrată cu marcajul marcat pe blocurile centrale ale tuturor paleților, așa cum se arată în imaginea alăturată.

Știai că?

Dacă europaleții prezintă una sau mai multe dintre următoarele defecțiuni trebuie reparați în conformitate cu Regulamentele tehnice:

 1. Lipsește o scândură
 2. Tacul (piciorul) lipsește sau este crăpat în așa fel încât sunt vizibile mai multe cuie cu tot cu tijă
 3. O scândură este crăpată în așa fel încât sunt vizibile mai multe cuie cu tot cu tijă
 4. Tacul (piciorul) nu trebuie să aibă o deschizătură  mai mare de de 10 mm
 5. O scândură este ruptă pe transversală sau pe diagonală

Surse:
www.epal-pallets.org
https://ispm15.com/
www.icontainers.com

Tags:

We will be happy to hear your thoughts

   Lasa un comentariu

   Bursa de paleti
   Logo
   Resetează parola
   Shopping cart